Kilpatanssi

UUTTA!

Kilpatanssi alkeet keväällä 2021!

Nyt mukaan aloittamaan uusi, upea harrastus! 

Alkeet, vakiot: Maanantaisin klo 18.45, ohjaajana Anna Heikkinen (Syväojankatu 3A, sali 2)

Alkeet, lattarit: Sunnuntaisin klo 19.00, ohjaajina Noora Mursu & Outi Salmela (Paikka tarkentuu, keskustan alueen koulun liikuntasali)

Jatkavat harrastajat/alkeisjatko: Keskiviikkoisin klo 17.30, ohjaajina Tarja & Juha Maskonen (Nakertajan koulu)

Vakio- ja latinalaistanssit (kilpatanssi)

Kilpatanssi on yleisnimi, jolla tarkoitetaan vakio- ja latinalaistanssien kilpailutoiminnan harrastamista. Vakiotansseihin kuuluu hidas valssi, tango, wienin valssi, foxtrot ja quickstep. Latinalaistansseihin kuuluu samba, cha-cha, rumba, paso doble ja jive. 10- tanssissa tanssitaan kaikki viisi vakiotanssia ja viisi latinalaistanssia.

Kilpatanssi on perinteisesti pariurheilulaji, jossa parin muodostaa mies ja nainen. Nykyisin kilpatanssia (kylläkin hieman eri nimikkeellä. Kts. Same sex -kilpatanssi) harrastetaan myös samaa sukupuolta olevien parien kesken. Harrastuksen vois siten hyvi aloittaa vaikkapa kaverin kanssa. Yhtäalailla harrastuksen pariin ovat tervetulleita samaa sukupuolta olevat pariskunnat ja sisarukset. Kilpatanssi on monipuolinen liikuntamuoto, jossa musiikilla on suuri merkitys. Kilpatanssi on myös oivallinen kuntourheilumuoto.

Kilpatanssin harrastamisen voi aloittaa heti kun keskittymiskyky riittää 45 minuutin harjoitteluun, nuorimmat harrastajat ovat olleet nelivuotiaita. Yläikärajaa kilpatanssissa ei ole. Tällä hetkellä iäkkäimmät harrastajat ovat yli 70-vuotiaita. Casamballa nuorimmat kilpatanssista kiinnostuneet tanssijan alut ohjataan Heli Hyvärisen luotsaamaan KidsBaila -ryhmään.

Kilpatanssissa kilpaillaan aina saman taitotason omaavia kilpakumppaneita vastaan eli kilpailutoiminnan aloittaminen on helppoa minkä ikäisenä tahansa. Kilpatanssin taitoluokkiin perustuva kilpailusysteemi on tasapuolinen ja kannustava. Omien taitojen lisääntyessä haasteetkin lisääntyvät.

Aloittavat tanssijat opettelevat perusteet ensin neljään tanssiin ja ensimmäisessä kilpailuluokassa (E) hallitaan jo kuusi tanssia. Taitojen lisääntyessä mukaan tulevat kaikki kymmenen tanssia. Kun tanssija saavuttaa C-luokan on hänellä mahdollisuus valita jatkossa tanssiiko vain vakio- tai latinalaistansseja.

Harjoitusvarusteet:

Varaa harjoituksiin kevyet, hengittävästä materiaalista valmistetut liikuntavaatteet. Lapsilla verkkarit ja T-paita, tytöillä haluttaessa myös liikkumisen salliva hame sekä tanssikengät ovat hyvä vaihtoehto harjoitusasuksi. Tanssi on jalkoja, etenkin päkiöitä, rasittavaa. Tukevat ja taipuisat kengät kannattaa hankkia heti aluksi, mutta tossuillakin pärjää alkuvaiheessa.

Lasten tanssikenkiä voit kysyä myös toisilta käytettynä. Lapsilla korkokenkiä ei sallita, aikuiset voivat pitää niitä tottumustensa mukaan. Aikuisilla alkuvaiheen kengät voivat olla mitkä tahansa ohutpohjaiset kengät, joista ei lähde jälkiä lattiaan.

Säämiskäpohjan voi myös itse liimata mukaviin tanssikenkiin ja näin hieman siirtää kalliimpien tanssikenkien hankintaa. Tanssikenkiä myyvät tanssitarvikeliikkeet. Myyjiä löydät myös kilpailupaikoilta. Harjoituksiin sopii raikas vesi janojuomaksi.

Alkeisryhmässä tavoitteena on saavuttaa katselmustanssien rytmin ja perusaskeleiden hallinta. Ohjattuja harjoituksia on alkuun yleensä kerran viikossa, tunnista (lasten ryhmät) kahteen (nuoret ja aikuiset) kerrallaan. Vähitellen voit aloittaa myös omaehtoisen harjoittelemisen ns. vapaaharjoitusten muodossa seuran sille varaamana aikana. Tuolloin harjoitellaan itsenäisesti aiemmin opetettuja asioita. Tarvittaessa edistyneemmät  parit auttavat vapaissa harjoituksissa.

Alkeiskurssit kestävät tavallisesti puoli vuotta, jonka jälkeen on katselmuksen aika ja siirtyminen E-luokkaan. Alkeisryhmään voit tulla myös ilman paria, mutta kilpaileminen onnistuu vain vakituisen parin kanssa.

Ohjaajasi voi auttaa sinua löytämään sopivan parin. Perusasioita voit kuitenkin harjoitella itsekseenkin. Siksi harjoituksissa kannattaa käydä, vaikka sinulla ei olisi paria tai parisi ei pääsisi harjoituksiin.

Harjoitusten kulku vaihtelee ohjaajan mukaan. Tavallisesti alkulämmittelyn jälkeen kerrataan aiemmin opittuja asioita, pääaiheena opetellaan uusia kuvioita ja tekniikkaa ja lopuksi venytellään. Lasten ryhmässä alkulämmittelynä pelataan ja leikitään. Askeleita ja tekniikkaa opetellaan myös leikkien avulla. Perusteellisempikin venyttely on tärkeää, mutta se kannattaa tehdä vasta kotona noin tunti harjoitusten jälkeen.

Asioiden omaksumista auttaa, kun niitä kertaa myös harjoitusten välillä. Vasta lukemattomien toistojen jälkeen opitut asiat tulevat automaattisiksi. Taitojen oppiminen tapahtuu portaittain. Siksi on hyvä harjoitella paljon perusasioita.

Oppimista helpottaa myös, jos harjoituksissa on hyvä fiilis ja yhteistyö parisi kanssa toimii. Lapsilla on usein käytössä harjoitusvihko, johon kirjataan läpi käydyt asiat. Se on hyvä apu aikuisellekin.

Alkuvaiheessa ohjattuihin ja vapaaharjoituksiin osallistuminen riittää viemään sinua eteenpäin. Jos tunnet tarvitsevasi henkilökohtaista opetusta, pyydä seurasi ohjaajilta yksityisopetusta. Vähitellen taitojen kasvaessa myös ulkopuolisten valmentajien tuki on tarpeen.

Tanssiurheilussa järjestetään leirejä, joihin osallistumalla saat uutta näkemystä omaan tanssiisi. On kuitenkin tärkeää, että käyt muilta valmentajilta saamasi vinkit ja ohjeet läpi oman ohjaajasi kanssa!

Kilpailemisen aloittaminen

Valmentajasi kertoo, milloin olet valmis aloittamaan kilpailu-uran. Tällöin suoritat F-katselmuksen, joita järjestetään seurakilpailuissa tai seuran omissa tilaisuuksissa. Katselmuksen läpäistyäsi nouset ensimmäiseen E-luokkaaan.

Kilpailuasuista on selvät ohjeet kilpailusäännöissä. Aloittelijalle riittää tavalliset siistit asusteet, jotka korostavat miehen ja naisen roolia. Tärkeintä on hankkia säämiskäpohjaiset tanssikengät mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Kilpailumaksu eli starttimaksu maksetaan kilpailun järjestäjälle etukäteen joko kilpailukutsussa mainitulle pankkitilille tai käteisenä paikan päällä. Maksua vastaan saat parisi kanssa kilpailunumeron, joka kiinnitetään pojan selkään. Starttimaksun suuruus vaihtelee kilpailun tasosta riippuen.

Aloittelijoille suositellaan ensin seura- tai aluekilpailuja ja taitojen kasvaessa voi edetä valtakunnallisiin kilpailuihin. äiseen kilpailuluokkaan, E-luokkaan (vak+lat). Tanssilajista riippuen aloitustaso voi olla erilainen.

Ennen kilpailun aloittamista sinun on lunastettava kilpailulisenssi. Se lunastetaan Suomen Tanssiurheiluliiton nettisivuilta kalenterivuosittain. Lisenssi sisältää myös tapaturmavakuutuksen.

Jos sinulla on vastaava vakuutus omasta takaa, saat siitä hyvityksen lähettämällä kopion vakuutuksesta liiton toimistoon. Ole tarkkana, sillä vain harvat vakuutukset korvaavat harjoituksissa sekä kilpailuissa sattuneet tapaturmat. Lisätietoja kilpailulisensseistä saat seurasi kilpailuvastaavalta tai liiton toimistolta.

Ennen ensimmäisiä kilpailuja seurasi ilmoittaa sinut pareineen liiton parikortistoon. Vastaava ilmoitus on tehtävä myös parin tai edustusseuran vaihtuessa. Liiton parikortistoon kirjautuvat kilpailutulosten perusteella nousupisteet. Liiton toimisto lähettää seurallesi ilmoituksen, kun nousupisteet seuraavaan taitotasoon ovat täynnä. Seurat pitävät kirjaa itsekin näistä pisteistä. Kilpailuilmoittautumiset hoitaa seura.

Lähde: Tanssiurheiluliitto, Tanssijan ABC