Same sex -kilpatanssi

Same Sex -kilpatanssi - eli samansukupuolinen kilpatanssi - on kansainvälisesti suosittu ja viime vuosina myös Suomessa harrastajamääräänsä kasvattanut tanssimuoto, jossa kilpaillaan vakio- ja latinalaistansseissa.

Erona ns. normaaliin kilpatanssiin Same sex -parit ovat siis samaa sukupuolta keskenään. Sillä ei ole väliä, muodostaako parin pariskunta, sisarukset tai vaikka kaverukset keskenään.

Same Sex -kilpatanssikilpailuja on hiljalleen alettu järjestää myös Suomessa ESSDA:n (European Same-Sex Dance Association) toimesta. Kansainvälisesti kilpailuja järjestetään ympäri maailmaa.

Tanssilajit Same sex -pareilla on samat kuin perinteisessä kilpatanssissa, tosin lajisäännöissä on eroja. Lajeihin kuuluu 5 latinalaistanssia (cha cha, jive, rumba, samba ja pasodoble) sekä 5 vakiotanssia (hidas valssi, tango, wieninvalssi, foxtrot ja quickstep). Osa pareista keskittyy ainoastaan latinalais- tai vakiotansseihin.

Kajaanin Casamballa harjoittelee tällä hetkellä yksi same sex -pari; Maarit Taarluoto ja Outi Salmela. Naiset treenaavat ainoastaan latinalaistansseja ja heidän seuraava tähtäin on vuodenvaihteessa Kööpenhaminassa kisattavissa Nordic Open 2019 kisoissa.