Kizomba

Sana 'kizomba' on kimbundun kieltä ja tarkoittaa juhlaa. Kizombada on angolalaisilla käsite käytännössä mille tahansa juhlalle. Ihmiset kokoontuvat samaan paikkaan syömään, juomaan, puhumaan ja tanssimaan. Vanhempia kunnioitetaan ja heiltä opitaan. Angolassa kizombaa ei opita kouluissa, sitä eletään. Vanhemmat opettavat lapsiaan, tanssiminen on osa elämää ja sitä opitaan tekemällä, ei tanssikouluissa kuten länsimaissa. Kizomba-musiikki syntyi ensin, tanssi sen jälkeen.

Kizomba on sensuelli paritanssi, jota tanssitaan paljon kiinteässä otteessa parin liikkuessa "kuin yhtenä". Tanssissa on paljon yhtäläisyyksiä sembaan. Temput eivät kuulu perinteiseen kizombaan, eikä tanssissa ole mitään seksuaalista vaikka tanssitaankin parin lähellä. Sekaannusta on aiheuttanut runsas ghetto zouk-musiikin, tarraxinhan ja nykyään myös usean "omaa tyyliään" harrastavien opettajien yhdistelmä.

Mikään näistä ei kuitenkaan kuulu varsinaisesti kizomban määritykseen, vaikka niitä kaikkia sotketaankin yhteen. Tanssia verrataan mm. argentiinalaiseen tangoon vaikka tansseilla ei ole tekniikaltaan, asennoltaan tai vienniltään käytännössä mitään yhtäläisyyksiä. Yhtäläistä on vain parin tiivis yhteistyö, joka sekin toteutuu täysin eri tavoilla.

Kizomba on saavuttanut suosiota ympäri maailman etenkin viimeisen viiden vuoden aikana. Sitä tanssitaan ja festivaaleja järjestetään käytännössä kaikkialla maailmassa.

Suomessa kizombaa on opetettu ainakin vuodesta 2010 ja sen suosio kasvaa jatkuvasti.