Swingtanssit

Rock'n Swing tanssit (jenkkitanssit, kädenalitanssit) ovat paritansseja joita tanssitaan seuratansseina esim. lavoilla ja kilpatansseina kisalattialla.  Suomessa yleisesti tanssittavia Rock’n’Swing -tansseja ovat Balboa, Boogie Woogie, Bugg, Fusku, Jive, Lindy Hop, Rockabilly, Rock’n’Roll ja West Coast Swing.

Boogie Woogie on rock'n'swing -tanssi, joka tyyliltään huokuu 50-lukua ja on peräisin ajalta, jolloin syntyi myös rock’n’roll -musiikki.Boogie on paritanssi, joka sopii kaiken ikäisille. Boogie Woogie -tanssin musiikki onkin pääasiassa rhythm & blues pohjaista rock’n’rollia. Tanssi on vapaasti vietyä ja siihen kuuluu olennaisena osana musiikin tulkinta ja improvisointi. 


Fusku on kansallinen Jivestä kehittynyt tanssi. Fusku on askellukseltaan jiveä helpompi ja rauhallisempi.Perinteisesti fuskua tanssitaan nopeaan foksimusiikkiin. Tanssille ominaista on jousto, joka on musiikin parittomalla iskulla ylös ja parillisella alas. Askelrytmitys on peräisin lavafoksista, perusaskellus ja tanssikuviot jivestä.


Lindy hop on 1920-luvulla Amerikassa syntynyt paritanssi. Tanssi on vapaasti vietyä ja sitä tanssitaan swing-musiikkiin kaikilla musiikin nopeuksilla. Nopeaan musiikkiin tanssittavassa Lindy Hopissa tehdään nostoja ja pieniä heittoja ns. air steppejä. Lindy on ennen kaikkea seuratanssi, jota tanssitaan vapaalla viennillä klubeissa ja tanssisaleilla.


Buggia on helppo lähestyä yksinkertaisen perusaskeleen takia. Tanssimaan pääsee siis nopeasti, mutta jatkossa haastetta tarjoavat vauhdikkaat kuviot yhdistettyinä musiikintulkintaan.Bugg on kansainvälistynyt ruotsalainen tanssi jota tanssitaan enimmäkseen tasajakoiseen rock- ja iskelmämusiikkiin. Naisen askellus on sidottu askel/isku rytmitykseen, miehelle ovat kaikki askelvariaatiot sallittuja. Tanssi on vapaasti vietyä pyörien miehen ympärillä tai edeten tanssisuuntaan.


Balboa on swing-musiikkiin tanssittava paritanssi, jolle on tyypillistä pystysuora ja ryhdikäs suljetun otteen tanssiasento, perusaskeleessa näkyvä ja tuntuva syke sekä taidokas jalkatyö.


West coast swingiä tanssitaan miltei minkälaiseen rytmimusiikkiin tahansa. Pirteän poikkeuksen muihin rock’n’swing-tansseihin nähden tekee west coast swingin tanssittavuus myös hip hop, r'n'b- ja pop-biiseihin.

 

 

 

 

*******